Miért honlaptervezés?

Felmerülhet Önben a kérdés, hogy miért érdemes a honlaptervezéssel, mint önálló témával foglalkozni (hiszen a honlaptervezés a honlapkészítés része) és főleg miért szükséges egy egész honlapot szentelni rá?

Számos honlap-projekt tapasztalata alapján bátran kijelenthetem, hogy a honlaptervezés a megrendelők és a honlapkészítők részéről is gyakran mostoha gyerekként  kezelt téma, holott mindkét oldal megegyezik abban, hogy a honlaptervezés fontos lépés (lenne) a sikeres honlaphoz.

Miért szokott elsikkadni a honlaptervezés feladata?

  • Ennek számos oka lehet. Az egyik, hogy a honlap megtervezése jelentős időt és energiát igényel, hiszen el kell mélyedni a honlap részleteiben.

  • Az erős árverseny miatt a kivitelezők nagyon gyakran nem tudják beépíteni a honlaptervezéshez szükséges kb. 20-30 munkaórát a honlap árába, így azután vagy teljesen áthárítják a honlaptervezés feladatát a megrendelőre, vagy igyekeznek a folyamatot lerövidíteni 2-3 órára.
    Ráadásul a honlaptervezés során egy sor olyan marketing és üzleti szempontból fontos kérdésre kell választ adni, amelyre a kivitelező cég legjobb szándéka ellenére sem tud, csak a megrendelő.

  • Sok esetben a megrendelő gondolja úgy, hogy a honlap megtervezése a honlapkészítő cég feladata, hiszen ő, mint vásárló,  azért fizet, hogy legyen egy honlapja, nem azért, hogy még neki kelljen tervezgetnie és feladatokat megoldania.

  • Még rosszabb esetben a honlapkészíttetés feladatát lepasszolják a titkárnőnek, aki teljesen érthető okokból, nem tudja magára vállalni a honlaptervezés feladatkörét is.

  • Az is problémát jelenthet, ha a megrendelő, és a honlap leendő tulajdonosa bár szeretné a honlapot alaposan megtervezni, ám egyedül ezt információ hiány miatt nem tudja megtenni, a honlapra szánt pénzügyi keretből pedig nem futja a tanácsadó óradíjára is.

A legrosszabb eset tehát az, amikor a honlaptervezés egyáltalán nem történik meg, sem az megrendelő, sem a kivitelező részéről. Ez számos kellemetlenség forrása lehet. Hiszen a megrendelő és a kivitelező számára is csak a projekt végére derül ki, hogy mi is lesz a végeredmény.

A következő, de még mindig nagyon veszélyes módszer, amikor a honlaptervezésre a kivitelezés során kerül sor. Olyan ez, mintha egy házat úgy akarna felépíteni, hogy menet közben próbálja meg kitalálni egyáltalán hány szoba legyen, hány emelet és családi ház épüljön, vagy társasház.

A célravezető módszer az, ha a honlapkészítés megkezdése előtt készül egy részletes honlapterv, amely tisztázza a honlappal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Honlaptervezés a honlapkészítés előtt.

A fenti példákból láthatjuk tehát, hogy gyakran miért nem készül részletes honlapterv a kivitelezés előtt, és miért érdemes komolyan venni a honlaptervezés témáját.

A honlaptervezés tehát közös feladat, de Ön, mint a honlap megrendelője számos dolgot meg tud tenni előre is. Ha részletesebben szeretne olvasni a honlaptervezésről, javaslom, hogy iratkozzon fel a weboldal alján található mezők kitöltésével a HATÉKONY HONLAPTIPPEK sorozatra.


SZEREZZE MEG HONLAPTERVEZÉS KEZDŐCSOMAGOT!

Értesüljön elsőként a legújabb cikkekről, akciókról!

Honlaptervezés kezdőcsomag: töltse le most!